פוליגרף הוא אמצעי/מכשיר טכנולוגי מתקדם המסייע באבחון ובגילוי שקרים

באמצעות קליטת תגובותיו הפיזיות הבלתי רצוניות של מושא הבדיקה. חברת רוני סודאי מעגלי אבטחה מציעה שירותי פוליגרף כאמצעי יעיל לסינון עובדים ובדיקות תקופתיות בעבודה, בדיקת נאמנות בין בני זוג, הוכחת חפות (לא משפטית) בעבירה, מחיקת תיקים פליליים סגורים וכן מבדקי סיווג בטחוני למוסדות המדינה.

כל שירותי הפוליגרף במקום אחד

פוליגרף (גם פוליגראף) הוא מכשיר טכנולוגי מתקדם המסייע באבחון ובגילוי שקרים, באמצעות קליטת תגובותיו הפיזיות הבלתי רצוניות של מושא הבדיקה. הפוליגרף מכונה בעברית מכונת אמת או גלאי שקר, והוא הומצא בשנות העשרים של המאה ה-20 בארצות הברית. נהוג להשתמש בשירותי פוליגרף במהלך חקירות פליליות, אך גם במבדקי תעסוקה ואבטחה.

כמרומז משמו, מכשיר הפוליגרף מתרגם תגובות פיזיות הנקלטות מאלקטרודות וחיישנים שמוצמדים לגוף הנבדק, המחובר למכונת האמת, לרישומים גרפיים אותם יכול מומחה מוסמך לאבחן כתגובות המעידות על אמירת אמת או שקר. פעולת מכונת האמת מבוססת על ההנחה שכאשר אדם משקר, מתרחשים בגופו שינויים פיזיולוגיים בלתי נשלטים, כמו עלייה בלחץ הדם, שינוי בקצב הדופק ושינויים במוליכות החשמלית של העור.

התגובות הפיזיולוגיות שנמדדות באמצעות גלאי השקר נובעות ממערכת העצבים האוטונומית, ועל כן בניגוד לדעה הרווחת, הן אינן ניתנות לשינוי ולשליטה של הנבדק מהלך הבדיקה.
עבודת הפוליגרף כוללת תהליך פסיכו-פיזיולוגי מורכב ועמוק המחייב שילוב ושלם בין מכשיר תקני, מומחה פוליגראף מוסמך ובעל הכשרה, והליך בדיקת מושלם ומקיף.

 

בדיקת פוליגרף, בדיקה בגלאי אמת, בדיקה לזיהוי שקרים

אף על פי כן, ברוב מדינות העולם וגם בישראל תוצאת הבדיקה אינה קבילה כראייה במשפט הפלילי, לכן משמשת בעיקר במהלך חקירות. עם זאת, במשפט האזרחי יכולים הצדדים להסכים על קבילות הבדיקה ולהשתמש בה כראייה.

 

הליך הבדיקה במכונת אמת

בבדיקת התגובות הפיזיולוגיות מתבצעת באמצעות הלבשה של שרוול למדידת שינויים בלחץ הדם על גבי הזרוע, הצמדת גלאי נשימת חזה וסרעפת לחזה ולבטן ומיקום גלאי מוליכות חשמלית של העור לשתי אצבעות ביד שמאל. משך הבדיקה הוא כשעה, אך זה יכול להשתנות מאוד ואחוזי הדיוק של מכונת האמת מגיעים ל- 95%-98% במהלך ביצוע הליך בדיקה מלא ותקין.

הליך תקין של בדיקה במכונת אמת חייב להתבצע בחדר שקט, אטום לחלוטין לרעשים חיצוניים, על ידי מומחה פוליגראף מוסמך ובעל הכשרה מתאימה. בטרם עריכת הבדיקה, הבודק המומחה מקבל לידיו חומר רקע, מפורט ככל האפשר, אשר ינחה אותו בבואו לנסח את השאלות שישאלו בבדיקה. ניסוח נכון ומדויק של השאלות הינו מרכיב חשוב וקריטי בבדיקה במכשיר גלאי שקר .

בתחילת הבדיקה נערכת שיחה מקדימה בין הנבדק לבודק המומחה. במסגרת השיחה נשאל הנבדק שאלות שמטרתן לצייר תמונה מדוייקת אודות מצבו הבריאותי והנפשי, זאת על מנת לבחון את מידת כשירותו לעבור את הבדיקה. במהלך השלב המקדים מבקש המומחה מן הנבדק להציג את סיבת הגעתו לבדיקה ואת גרסתו המלאה לנושא הנבדק.

במהלך הבדיקה נשאלות שאלות פשוטות, ברורות וקצרות, ככל אפשר, ויש להימנע לחלוטין משאלות שהתשובות אליהן אינן חד משמעיות. על הנבדק לענות על השאלות בחיוב או בשלילה בלבד.

הבודק יציג לנבדק שאלות ממספר סוגים

שאלות רלוונטיות

שאלות הנוגעות באופן ישיר לנושא החקירה. הן נבחרות ומנוסחות בקפידה ומתאימות באופן מושלם למטרת הבדיקה ולראיות אותן מעוניינים להשיג. את רשימת השאלות הרלוונטיות מקבל הנבדק מראש ועובר עליהן, לפחות פעם אחת, ללא חיבור למכונה. הסיבה שכך זה נעשה היא בכדי להוריד את רמות ותגובות הלחץ הטבעיות המלוות את המעמד.

 

שאלות השוואה

סדרה של שאלות ביקורת שאינן נוגעות לסוגיה הנחקרת, אך הן נוגעות לנושאים רגישים או מביכים ומעוררות אי נוחות. מטרתן היא לייצר תגובות הנובעות מתחושת אשמה אצל הנבדק. בכדי להעלות את רמת האמינות נוהגים בודקים להדגיש בפני הנבדק את החשיבות של אמירת אמת מוחלטת, ללא כל סטייה, אף לא מזערית. דוגמאות לשאלות מסוג זה הן: "האם אי פעם שיקרת"? או "האם אי פעם לקחת משהו שאינו שלך"?

איך עובד פוליגרף, מכשיר פוליגרף, בדיקת פוליגרף

 

שאלות סרק

שאלות לא רלוונטיות למקרה הנחקר שאין לנחקר כל סיבה לשקר לגביהן. לעיתים יתבקש הנבחן לשקר במכוון על שאלות אלה, כשמטרתן היא הגברת האמון בתהליך, וכתוצאה מכך גם הגברת תגובותיו לשאלות ההשוואה ולשאלות הרלוונטיות. שאלות הסרק אינן נחשבות בתהליך ניתוח התוצאות ואינן משוקללות בבחינת מסקנות החקירה.

בתום הליך הבדיקה ולאחר מעבר על כל השאלות, מנתח המומחה את הרישומים הגרפיים שנרשמו על גבי גליונות הבדיקה. תגובות פיזיולוגיות מסוימות, החוזרות על עצמן מס' פעמים לגבי שאלה ספציפית, יובילו למסקנה כי הנבדק שיקר בתשובתו לאותה שאלה.

 

שירותי פוליגרף – למה משתמשים בגלאי אמת?

שירותי הפוליגרף המוצעים לחברות ולקוחות פרטיים בישראל, עוסקים בכמה תחומים עיקריים

מקומות עבודה: מקומות עבודה רבים נוהגים להשתמש בשירותי פוליגראף במהלך תהליכי גיוס עובדים. החברה המעסיקה מעוניינת לעמוד על טיבם האמיתי של המועמדים, בין השאר מבחינת עברם הפלילי, סיבות לעזיבת משרות קודמות וכיוצא בזה. נהוג להתייחס לבדיקה כאל אחד החלקים מתוך כלל המבדקים המקיפים שנערכים למגישים מועמדות למשרה, כדוגמת אבחונים מקצועיים, מרכזי הערכה או ראיונות אישיים.

במקרים מסויימים, יכולה חברה לבקש מעובדיה לעבור בדיקת תקופתית במכונת אמת, אחת למספר חודשים או שנים, או כשעולה חשד ממשי לעבירה במקום העבודה. מעסיקים מסויימים אף מחתימים את העובדים על מסמך בו הם נותנים את הסכמתם לביצוע הבדיקות אם וכאשר ידרשו לכך. בדיקה בגלאי שקר היא כלי יעיל לאיתור מניעה וחשיפה של עבירות במקום העבודה, היא מספקת תוצאות מיידיות וחד משמעיות ומסייעת בהתמודדות ופתרון בעיות.

בדיקת נאמנות בין בני זוג: בדיקה באמצעות גלאי שקר לבחינת נאמנות בין בני זוג, היא הדרך היחידה לדעת אם בוצעה בעבר בגידה על ידי בן או בת הזוג, בניגוד לבגידות ורומנים מתמשכים, אותם ניתן לגלות באמצעות מעקבים ופעולות נוספות. במקרים רבים, מדובר בפתרון האידיאלי, בדרך להשבת השקט הנפשי לצד הנבגד.

סיווג בטחוני למוסדות מדינה: מקומות תעסוקה רגישים הדורשים מעובדיהם סיווגים בטחוניים ברמות שונות, עושים שימוש נרחב במכונת האמת בטרם יקבלו לשורותיהם עובד חדש. משרדים העוסקים בנושאים בטחוניים רגישים מחוייבים לסנן באופן קפדני ולקבל רק את הטובים, האמינים והישרים ביותר. הסכנה בהעסקת אדם שאינו אמין, עבור אירגונים מסוג זה, עלולה להיות בעלת השלכות משמעותיות עבור החברה הישראלית.

הוכחת חפות: ישנם מקרים בהם אדם מואשם בפשע שלא ביצע ומבקש לעבור בדיקה בגלאי אמת בכדי להוכיח את חפותו. למרות העובדה כי הפוליגראף אינו קביל בדין הפלילי בבתי המשפט בישראל, הוא מהווה שימוש רב בחקירות פרטיות בתחום האזרחי.

סגירת תיקים פליליים: חקירות משטרה המסתיימות "בחוסר ראיות" או "בחוסר עניין לציבור" משאירות רישום פלילי במחשבי המשטרה. במקרים רבים, בדיקה במכונת אמת המפריכה אשמה, מסייעת בשינוי העילה לסגירת התיק ל"חוסר אשמה", מה שמוחק לצמיתות את רישום התיק.

כמובן שניתן להשתמש במכשיר הפוליגראף לכל תחום אחר, אף אלו התחומים בהם מקובל להשתמש בו בעולם האזרחי.